Връх Марагидик в близост до къщата за гости предлага незабравими туристически емоции.

Забележителности

В околността има интересни забележителности за посещаване.

34-метров кръст над гр. Априлци

По случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината откакто Априлци е обявен за град и в памет на загиналите за свободата на България - Стефан Вълев - местен бизнесмен изгражда  величествен кръст на един от хълмовете на град Априлци.  Внушителен със своя размер от 34 м, кръстът се вижда отдалече, както през деня, когато слънцето се отразява в него, така и през нощта, когато свети над целят град. 

 

 

Храм "Георгий Победоносец"

Храм-Паметникът “Св. вмчк. Георгий Победоносец” е построен в памет на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. /2-11 май/ 142 въстаници. Храмът е построен с държавни средства по изричното настояване на Радион Йосифов поборник и въстаник, със съдействието на кмета Георги Тодоров Бояджиев, свещ. Петко поп Петров Барбалов, хаджи Михо Радев, Георги поп Петров Горненски и цялата общественост на с. Ново село. Правителството на Стефан Стамболов /1887-1895 г./ отпуска 15000 златни лева за строежа на храма, който започва през 1895 г. 

През 1896г. е направена първата копка и е положен основният камък на храма. Негов архитект е Никола К. Дренски от Плевен, а главен майстор е Кънчо Дренев от Трявна. Поради недостиг на средства строителството продължава 10 години. Храмът е кръстообразен, симетричен и еднокуполен. Дълъг е 25м, широк е 15м и висок 15м. Постройката има величествен вид. Иконописецът Рачо Тихолов от Габрово изографисва храм-паметника, чийто символи са големите каменни кръстове на покрива. Владишкият трон и царските двери са дело на новоселски резбари. Храм-паметникът “Св.Георги Победоносец” е осветен на 23 април 1904 от Скопския епископ Максим. Основен ремонт и ново изографисване на храма се извършва през 1976 във връзка със 100 годишнината от Априлското въстание в Ново Село.
 

Манастири

В квартал "Ново село" на Старопланинския град Априлци, се намира девическия манастир "Света Троица". Наблизо са и Батошевските манастири. Село Батошево се намира в североизточните склонове на масива Разлатица от Средния Предбалкан. Отстои на 15 километра от гр. Севлиево, на 25 километра от Габрово. В непосредствена близост до него е мъжкият манастир "Успение Богородично", а девическият манастир "Въведение Богородично" е в самото село.

За тази страница са ползвани материали от сайта www.apriltsi.org